Coronacrash 2020
De ‘coronacrash’ van begin 2020 op de beurzen was al ruim een half jaar vooraf (!) zichtbaar op de radar, dankzij de Elliott wave methode. In dit artikel laat ik zien hoe dat gebeurde.
En dit is gewoon een eerlijk verhaal, waar ook een nadeel van de Elliott wave methode naar voren komt. Toch denk ik dat aan het eind van het artikel duidelijk is dat het nadeel niet opweegt tegen de enorme voordelen.
Nu dan naar de ”coronacrash” en wanneer deze voor het eerst op mijn radar kwam. Daarvoor behandel ik hier de beurzen in de VS, welke een zeldzaam patroon vormden. Op onderstaande afbeelding is te zien hoe dit patroon ruim 80 jaar geleden door R.N. Elliott zelf is getekend.
Het is een correctie/consolidatie patroon, bestaande uit 5 fases die worden gevormd tussen een verbredend trendkanaal. In juli 2019 zag ik voor het eerst de contouren van dit patroon op de Dow-Jones en S&P500. Hieronder staat de verwachtingsgrafiek voor de Dow Jones uit de ledenupdate van 20 juli 2019.
Het zag er naar uit dat de 4e fase tegen afronding aanzat. De 5e fase zou aanstaande zijn en moeten zorgen voor een daling naar de onderzijde van het patroon. Dat is dus wat er vanaf toen boven de markt hing: de 5e fase van het patroon. En gezien de koersuitslag die daarbij zou horen, kwam dat neer op een verwachting voor een daling van 25% of meer.
En daar komt dan de ”fout” in mijn analyse naar voren: ik ging ervan uit dat de koers direct van de weerstandslijn zou zakken. Dat was overduidelijk veel te vroeg. Maar, gelukkig kon ik op tijd zien dat DE top er toch nog niet stond. Onderstaande analyse laat dit zien.
Na een stijgingsfase, werd een triangle consolidatiepatroon gevormd. Na afronding daarvan mocht dus weer een hervatting van de stijging worden verwacht. Die kwam uiteindelijk en duurde tot begin dit jaar. Op 15 februari stond onderstaande S&P500 analyse in de ledenupdate.
De boodschap was dat de koers nog weer wat hoger leek te kunnen eerst naar een nieuwe hogere top met een golf 5 stijging. De grafiek hieronder is van enkele dagen later en laat zien dat die laatste stijging inderdaad is gekomen.
Enkele dagen later was de koers duidelijk weggezakt, zoals op de grafiek uit de analyse van 27 februari is te zien.
Deze analyse was verder kort, maar helder en bleek van grote waarde: de weg naar de onderkant van het patroon was ingezet. Let op de laatste zin: tussentijdse oplevingen. De grafiek hieronder laat de situatie van 5 maart zien.
Daar was zo’n tussentijdse opleving gaande. Vooral de tekst binnen het rode kader is interessant om terug te lezen. Enkele dagen later was duidelijk dat de opleving inderdaad was afgerond. Onderstaande analyse behandeld dit.
En op 18 maart was het zover: de Dow Jones bereikte de onderkant van het grote patroon. Hieronder is te zien hoe dit een dag later werd weergegeven in de ledenupdate.
En voor het beeld, hieronder nog eens de theoretische weergave van het patroon.
Geen toevalstreffer
Samenvattend is vast te stellen dat vorig jaar al een patroon was waar te nemen, welke als uitkomst had dat een daling naar de onderzijde van het patroon nodig was. De stijging zette eerst nog door, maar van uitstel kwam geen afstel.
Gelukkig kon ik nog redelijk op tijd zien dat de daling werd uitgesteld. De daling verder kwam dus totaal niet als verrassing en volgde het aangegeven pad en bereikte binnen enkele weken al de onderkant van het patroon. Wederom is dit in mijn optiek allemaal te mooi uitgekomen, volgens een specifieke verwachting, om als geluk weg te zetten.
Er is geen een methode om financiële markten altijd 100% juist te voorspellen, ook de Elliott Wave methode niet. Maar het hierboven behandelde voorbeeld laat zien wat er mogelijk is. Zorg dat u ook op de hoogte blijft en vooraf kan worden gewaarschuwd voor de grotere bewegingen.
KLIK HIER VOOR MEER INFO OVER DE VERWACHTINGEN EN AANMELDEN