Beurs goed voorspellen: toeval?

De beurs kan 2 kanten op. Het kan stijgen of het kan zakken. Dat betekent dat er 50% kans is dat een goede richting wordt ”gegokt”. Veel mensen beweren dat niemand de beurs echt kan voorspellen en dat een goed uitgekomen verwachting geluk is, of een toevalligheid.

In dit artikel laat ik een voorbeeld zien dat in mijn ogen duidelijk maakt dat het geen toeval betreft. De verwachte richting wordt namelijk niet alleen goed opgevolgd, maar ook hoe de koers zich beweegt. Ook de beweging daarna klopt en de koers haalde het ruim vooraf aangegeven koersdoel. De kans dat dit allemaal toevalligheden zijn, is extreem klein.

Dit laat goed zien wat er mogelijk is met de Elliott Wave methode. Het is voor zover ik weet niet mogelijk met standaard technische analyse. Oordeelt u vooral ook zelf. Het begon met onderstaande AEX analyse die ik naar mijn volgers stuurde.

AEX2082013

Het belangrijkst is hier: Een stijging tot 380 was klaar, waarna een normale correctie volgt op deze stijging.

Dankzij de Elliott Wave methode werd vastgesteld dat deze daling niet simpel 1 streep zou vormen, maar uit 3 strepen (fases). Fase a neerwaarts, fase b tijdelijk opwaarts en fase c neerwaarts.

Op het moment van bovenstaande analyse was duidelijk dat de fases b en c nog ontbraken. Vijf dagen later was dit verholpen zoals onderstaande analyse laat zien. Dit zou nog toeval kunnen zijn.

Daar staat ook aangegeven dat een golf c daling nog nodig was om het patroon af te ronden.

En te zien is dat daarna al de opwaartse pijl weer stond ingetekend.

Drie dagen later was het zover:

De golf c daling was gekomen. Zoals ik hierboven zei, was dankzij de Elliott Wave methode vooraf aan te geven dat een abc-daling ”moest” komen, met 3 fases; a,b en c.

Vaak is het zo dat een abc-correctie zich vormt binnen een evenwijdig trendkanaal. Hier was dit duidelijk het geval en daarmee was de kans groot dat de correctiedaling was afgerond. En volgens mij is dit al bijna niet als toeval te bestempelen. Voor wie dat nog wel vindt: lees nog even verder…

Ik gaf in bovenstaande analyse aan dat de stijging weer kon worden hervat met de 380 zone als doel.

Hieronder staan enkele grafieken uit analyses van de dagen erna, waar te zien is hoe de stijging inderdaad begon.

Voor het overzicht staat hieronder nog eens de eerste AEX grafiek van dit artikel, met de vooraf aangegeven verwachting. 

AEX2082013

En hieronder staat de analyse van 16 september, de dag waar de AEX het verwachte koersdoel van 380 behaalde.

Uiteindelijk werden dus juist aangegeven:
1) 20 augustus: de daling vanaf 380 moest uit 3 fases (eerste daling a, tussentijdse stijging b, laatste stijging c) bestaan, dus niet 1 streep of iets anders.
2) 20 augustus: De golf b stijging moest van start gaan
3) 25 augustus: De golf b was mogelijk klaar; de golf c daling moest nog komen
4) 28 augustus: De golf c daling kwam inderdaad en de hele abc-correctie vanaf 380 was mogelijk afgerond; een stijging naar 380 kon starten.
5) 8 september: Extra bevestiging dat de AEX inderdaad op weg is naar koersdoel 380
6: 16 september: De AEX haalt het koersdoel van 380.

Onderstaande afbeelding laat zien hoe de bovenstaande voorspellingen in het koersverloop van die tijd passen. Dit is duidelijk te specifiek om de voorspellingen als toeval of geluk weg te zetten. 

Elliott Wave aex 2013 overzicht

Kom erachter of de analyses ook voor u een meerwaarde hebben. Meld u aan voor de nieuwe verwachtingen: