Kop Schouder Patroon + Elliott Wave

Voor mijn analyses gebruik ik eigenlijk alleen de Elliott Wave methode. Heel soms komt er echter een overduidelijk signaal uit de ”normale” technische analyse dat ik niet kan negeren. 

Zo was mijn verwachting in oktober 2011 al optimistisch voor de AEX, gebaseerd op mijn Elliott Wave verwachting. Toen daar nog een betrouwbaar patroon uit de technische analyse bij kwam, ontstond onderstaande situatie. 

Kop Schouder patroon AEX

Een stijging boven de groene lijn zou de weg vrijmaken voor een stijging naar de 315. Omdat ik vanwege mijn Elliott Wave verwachting positief was, ging ik daar inderdaad vanuit.

Op onderstaande afbeelding is te zien hoe de stijging inderdaad kwam en dat de AEX het doel van 315 ruimschoots behaalde.

Kop Schouder patroon AEX 2

Allemaal leuk en aardig, maar het is niet voor niets dat ik de Elliott Wave methode verkies boven reguliere technische analyse. Want hieronder volgt een voorbeeld uit 2009, met ook een kop schouder patroon.

Gelukkig  kon ik hier dankzij de Elliott methode tijdig  waarschuwen dat het kop schouder patroon er in dit geval niet betrouwbaar uitzag.

Onderstaande grafiek komt uit de analyse van 20 juni 2009.

elliottwave aex 20 jun 2009

Te zien is dat de rechterschouder van het patroon nog niet klaar was. En na deze rechter schouder, wanneer de koers onder de groene neklijn zou zakken, het patroon een daling naar 228 of lager aangaf. 

Ook de Dow Jones liet een potentiële kop schouder formatie zien. 

En inderdaad; enkele dagen later zakten de beurzen onder de neklijn en dat zou de weg vrij maken voor een aanzienlijk grotere daling. 

Maar zoals gezegd was er gelukkig de Elliott methode, waardoor ik tijdig inzag dat die daling niet zo waarschijnlijk was. Onderstaande grafiek is van de S&P500 van 8 juli.

elliottwave sp 8 jul 2009

Een fraaie abc correctie was gevormd, netjes binnen een evenwijdig trendkanaal. Een stijging boven de groene lijn zou extra bevestiging geven dat de daling correctief en dus tijdelijk was. De opwaartse trend was weer hervat. 

Die stijging kwam inderdaad. Daarnaast werd die stijging ook vooraf aangekondigd door onderstaand Elliott patroon wat op de Nasdaq naar voren kwam.

elliottwave nas 12 jul 2009

De 5-wave stijging vanaf de bodem geeft een totaal tegengestelde boodschap dan het kop schouder patroon. Deze 5-wave gaf namelijk aan dat de trend alweer was gedraaid naar omhoog. Een daling onder de rode lijn zou deze analyse ongeldig maken. 

De opwaartse trend werd echter opgevolgd. Dit is een voorbeeld dat voor mij duidelijk maakt dat een kop schouder patroon alleen bruikbaar is als het ook ondersteunt wordt door de Elliott Wave methode. Staan deze twee analyse vormen tegenover elkaar, dan kies ik voor de Elliott Wave analyse.

 

OOK DE OP DE ELLIOTT WAVE METHODE GEBASEERDE VERWACHTINGEN  ONTVANGEN?