Kop Schouder + Elliott Wave Patroon

Voor mijn analyses gebruik ik eigenlijk alleen de Elliott Wave methode. Heel soms is er echter een overduidelijk signaal uit de ”normale” technische analyse dat ik niet kan negeren. Zo was mijn verwachting in oktober 2011 al optimistisch voor de AEX, gebaseerd op mijn Elliott Wave verwachting. Toen daar nog een betrouwbaar patroon uit de technische analyse bij kwam, ontstond onderstaaande situatie. 

Kop Schouder patroon AEX

Een stijging boven de groene lijn zou dus de weg vrijmaken voor een stijging naar de 315. Omdat ik vanwege mijn Elliott Wave verwachting positief was, ging ik ervan uit dat die groene lijn inderdaad doorbroken zou worden. Op onderstaande afbeelding is te zien hoe dit inderdaad gebeurde en de AEX het doel van 315 ruimschoots wist te halen. 

Kop Schouder patroon AEX 2

Allemaal leuk en aardig, maar het is niet voor niets dat ik de Elliott Wave methode verkies boven reguliere technische analyse. Want hieronder volgt een voorbeeld, uit 2009, waar vanuit de technische analyse ook een kop schouder patroon werd gevormd, maar dat ik dankzij de Elliott methode tijdig kon waarschuwen dat het patroon dit keer niet opgevolgd leek te worden.

Onderstaande grafiek komt uit de analyse van 20 juni 2009.

elliottwave aex 20 jun 2009

Te zien is dat de rechterschouder van het patroon nog moest worden afgerond en dat daarna, als de koers onder de groene neklijn zou zakken, het patroon een daling naar 228 of lager zou aangeven. Ook de Dow Jones liet een potentiële kop schouder formatie zien. 

En inderdaad; enkele dagen later zakten de beurzen onder de neklijn en dat zou de weg vrij maken voor een aanzienlijk grotere daling. Maar zoals gezegd was er gelukkig de Elliott methode, waardoor ik tijdig kon zien dat die daling niet zo waarschijnlijk was. Onderstaande grafiek is van de S&P500 van 8 juli.

elliottwave sp 8 jul 2009

Te zien is dat er een fraaie abc correctie was gevormd, netjes binnen een evenwijdig trendkanaal. Een stijging boven de groene lijn zou extra bevestiging geven dat de daling correctief en dus tijdelijk was en dat de opwaartse trend weer was hervat. Die stijging kwam inderdaad. Daarnaast werd die stijging ook vooraf aangekondigd door onderstaand Elliott patroon wat op de Nasdaq naar voren kwam.

elliottwave nas 12 jul 2009

Een 5-wave stijging was vanaf de bodem gevormd en dat geeft een totaal tegengestelde boodschap dan het kop schouder patroon. Deze 5-wave gaf namelijk aan dat de trend alweer was gedraaid naar omhoog. Een daling onder de rode lijn zou deze analyse ongeldig maken. De opwaartse trend werd echter opgevolgd en duidelijk is dat voor mij een kop schouder patroon alleen gebruikt wordt als het ook ondersteunt wordt door de Elliott Wave methode. Staan deze twee analyse vormen tegenover elkaar, dan kies ik voor de Elliott Wave analyse, mede door de hierboven behandelde situatie.

Kom erachter of de analyses ook voor u een meerwaarde hebben. Meld u aan voor het uitprobeer abonnement: 

Meer info is hier te vinden.