Planet Finance VPRO Recensie
Planet Finance VPRO Recensie
AFLEVERING 5/6: RAMP TE KOOP
Planet Finance documantaire van Marije Meerman voor de VPRO. Deze serie zal de komende weken te zien zijn op NPO2. Na iedere aflevering zal ik vanuit mijn oogpunt als Beursanalist mijn mening erover geven. Gisteren was aflevering 5: RAMP TE KOOP
Planet Finance vs Planet Aarde
De aflevering is wel weer mooi opgezet. De dualiteit tussen planet finance en planet aarde lijkt te zijn gekozen. Aan de ene kant is er het interessante planet finance verhaal van de pionier(s) van de Cat Bonds. Onder andere een Hedge Fund beheerder die gespecialiseerd is in het berekenen van risico’s wordt gevolgd. En aan de planeet aarde kant worden de rampen in beeld gebracht en daardoor tastbaar gemaakt. Een behoorlijk van de buitenwereld geïsoleerde woon gemeenschap die werd getroffen door een grote bosbrand wordt hiervoor gebruikt.
Bestaansrecht Cat Bonds
De uitleg van de Cat Bonds vond ik goed. Het laat zien dat het wel degelijk nut kan hebben. De voordelen worden benoemd en er wordt door de Hedge Fund mensen uitgelegd hoe het werkt en waarom de door bosbrand getroffen gemeenschap veel risico loopt. Het beeld wordt wel geschetst van een negatieve mindset die de boventoon voert voor sommigen. De quote ”Alles wat mis kan gaan, zal ook mis gaan” boven je bureau hangen, is nou niet echt opbeurend te noemen.
Onduidelijk Eindoordeel
En toen kwam de onduidelijke eindconclusie van Marije Meerman. Helaas is deze door de intonatie op 2 manieren uit te leggen. Er is overvloed van kapitaal, op zoek naar nieuwe wingebieden. Dat is duidelijk. Maar dan stelt ze dat dit pervers is? Of bedoelt ze dat het pervers is dat er meer vraag naar cat bonds is dan dat er rampen gebeuren? Hoe dan ook, een negatieve uitleg dus, waar ik eigenlijk wat door werd verrast na het zien van deze aflevering. Maar misschien heeft ze ook een wat negatieve quote boven haar bureau hangen…
P.S.: Aanstaande donderdag ben ik aanwezig bij de gratis bijeenkomst van Planet Finance in Amsterdam. Het zou uiteraard leuk zijn als u daar ook bij kan zijn.
Planet Finance VPRO Recensie
AFLEVERING 4/6: DE GROOTSTE BEURSGANG OOIT
Planet Finance documantaire van Marije Meerman voor de VPRO. Deze serie zal de komende weken te zien zijn op NPO2. Na iedere aflevering zal ik vanuit mijn oogpunt als Beursanalist mijn mening erover geven. Gisteren was aflevering 4: DE GROOTSTE BEURSGANG OOIT
Een wederom educatieve aflevering, die duidelijk uitlegt hoe aandelen werken en wat het nou precies inhoudt. Als kapstok van dit onderwerp werd de beursgang van Alibaba van Jack Ma gebruikt.
Wat zijn aandelen?
Hoe werken aandelen? Wat zijn aandelen? Dat zijn toch vragen die veel mensen stellen. Deze aflevering laat in het begin de antwoorden op deze vragen zien. Interessant was het om te zien hoe de particuliere beleggers in China ermee bezig zijn. ’s Avonds een plein vol mensen, buiten, die met elkaar over aandelen praat en erin handelt. Waarom is dit er niet in Nederland?
Er wordt een taxi chauffeur gevolgd, die veel geld leent om mee te doen met de beursgang van Alibaba. Maar liefst €500.000 schuld neemt hij, om in te zetten op de beurgang. Het commentaar van Marije daarbij is echter wat vreemd: ‘’500.000 Euro en dat alleen maar om mee te kunnen spelen op Planet Finance’’. Zo simpel is het niet volgens mij: eerder legde hij uit hoe hij door de lockdown een daling in inkomen zag, waardoor hij niet met pensioen kon gaan. Hij zat daardoor gevangen in zijn baan en zag de beursgang als enige kans om alsnog vrij te worden. Het meespelen op Planet Finance was dan volgens mij ook niet het doel, maar het middel.
Verdwijning Jack Ma
De situatie rondom de (niet) beurgang van Ant groep en de verdwijning van Jack Ma werd ook leuk uitgelegd, met uitleg van een vermogensbeheerder en daarnaast de beleving van particuliere beleggers.
Eindoordeel aflevering 4
Al met al was dit een leerzame aflevering, met uitleg en praktijkvoorbeelden van hoe een beursgang en aandelen werken.
Daarnaast werden leuke personen die gevolgd, waardoor duidelijk werd hoe deze mensen naar de situatie kijken en je als kijker meer betrokken raakt bij alles wat er speelde.
P.S.: volgende week donderdag (16 februari) ben ik aanwezig bij de bijeenkomst van Planet Finance in Amsterdam. Het zou leuk zijn als u daar ook bij kan zijn.
Planet Finance VPRO Recensie
AFLEVERING 3: GELUKZOEKERS
Planet Finance documantaire van Marije Meerman voor de VPRO. Deze serie zal de komende weken te zien zijn op NPO2. Na iedere aflevering zal ik vanuit mijn oogpunt als Beursanalist mijn mening erover geven. Gisteren was aflevering 3: GELUKZOEKERS
Ik lees de inleiding voordat ik de aflevering bekijk:
‘’In Japan zijn er inmiddels anderhalf miljoen particuliere beleggers.’’
De eerste vraag die ik nu al heb: waarom Japan? Nederland heeft toch ook veel particuliere beleggers? Hopelijk weet ik na de aflevering het antwoord.
FAN-AF
Helaas is deze aflevering toch de aflevering waar ik afhaak qua ‘’fan’’ zijn van de serie. De eerste aflevering begon sterk. De tweede was al wat meer de extreme karikaturen opzoeken, maar was leerzaam. Deze derde aflevering was ook leerzaam, maar de kritische inborst in mij doet afvragen waarom van publieke gelden gekozen wordt helemaal in Japan verhaal te halen bij particuliere beleggers.
KIJK ”SLAPEND RIJK”
Wie ooit de documentaire ‘’Slapend Rijk’’ van Frank Bromet heeft gezien, weet dat het ook anders kan.
Wie het nog niet heeft gezien: KIJK FRAGMENT VIA DEZE LINK
Eigenlijk is dat nog steeds de kern: het is in de serie Planet Finance wat educatiever opgezet dan in Slapend Rijk, maar de verhalen van particuliere beleggers zijn echter ook in Nederland te vinden.
Daarnaast wordt het deze aflevering opnieuw als stereotype neergezet: mensen op ‘Planet Finance’ zijn anders. Ze zijn geld, ademen geld en leven voor geld.
En inderdaad zal er een groep zijn waar dat voor geldt (haha…), maar zeker niet voor iedereen.
Geld: zorg dat het je leven verrijkt en niet bepaald.
Eindoordeel aflevering 3
Het keek weer lekker weg, maar de vraag blijft waar ik naar heb zitten kijken. Mensen die, zoals de documentaire maakster zelf Marije Meerman niets met traden hebben, zullen dat ook niet krijgen na het zien van deze aflevering.
Mensen die al wel in dit wereldje zitten, vinden het waarschijnlijk grotendeels gedramatiseerd.
Want hoeveel aardbevingen bij een kerncentrale met een ingreep van de Centrale Banken tot gevolg komen er nu daadwerkelijk voor?
Vrij weinig. 99,9% van de dagen is het anders, maar dat is natuurlijk niet spannen voor een documentaire.
Tenzij je Frans Bromet bent.
Planet Finance VPRO Recensie
AFLEVERING 2: GRATIS OLIE
Planet Finance documantaire van Marije Meerman voor de VPRO. Deze serie zal de komende weken te zien zijn op NPO2. Na iedere aflevering zal ik vanuit mijn oogpunt als Beursanalist mijn mening erover geven. Gisteren was aflevering 2: Gratis Olie.
Al snel valt mij een opmerking op van de documentaire maakster Marije. Wanneer ze wordt gewezen op het feit dat bijna alles is gemaakt met de hulp van olie, komt de wat vreemde opmerking:
”Natuurlijk zijn dit de woorden van een man die jaren lang op de beursvloer in olie handelde”.
Alsof het daarom niet waar is wat hij zegt? Hoe dan ook, daarna volgt een educatief onderdeel met een uitleg van de future markt. De zeer uitzonderlijke gebeurtenis van de olieprijs onder 0 Dollar van begin 2020 is de rode draad hiervoor.
Daarover volgt een interessante uitleg over hoe het werkt ‘achter de schermen’ bij de totstandkoming van de olieprijs.
Het gaat hier over zowel de future markt als over de echte wereld. Hoe zit het met de olie opslag? Waar vindt dit plaats en hoe wordt dit gemonitord? Duidelijk wordt ook hoe de prijs onder 0 kon komen.
Spookstad Cushing
De beelden van de spookstad Cushing en de interviews zijn interessant en laten een beeld zien van de oliehandel, dat eigenlijk nooit wordt getoond.
Als analist had ik wel een forse daling verwacht voor de olieprijs destijds. De animatie hieronder laat dit kort zien: al in 2018 werd een daling van ruim 75% (!) ingetekend.
Dat het echter onder $0 zou zakken, had ik niet verwacht.
Eindoordeel aflevering 2
Een aflevering waar eigenlijk iets minder over te melden valt dan aflevering 1.
Al met al was het wel weer interessant om eens een klein tipje van de sluier te zien gaan en een beeld achter de schermen te krijgen van de handel. Daarbij rijst de vraag: hoe lang was deze documentaire al gepland? Er zitten namelijk fragmenten bij uit de pandemie periode van maart / april 2020.
Was het hebben van deze beelden de reden om de documentaire te maken of was dit een ”geschenk” om te gebruiken in de serie?
AFLEVERING 1: DE AARD VAN HET BEEST
Planet Finance documantaire van Marije Meerman voor de VPRO. Deze serie zal de komende weken te zien zijn op NPO2. Na iedere aflevering zal ik vanuit mijn oogpunt als Beursanalist mijn mening erover geven. Gisteren was aflevering 1: De Aard Van Het Beest.
Direct valt de sterke uitspraak van een geïnterviewde persoon (wat later Michel Marks blijkt te zijn) op.
Hij zegt: ”Het ergste voor een handelaar is als er vrede is getekend”.
Deze overdreven uitspraak is natuurlijk zo aan het begin neergezet om een emotie bij de kijker op te roepen. En dat is weer wenselijk om kijkers vast te houden. De uitspraak zelf is echter extreem te noemen en was wellicht van toepassing op de groep mensen waar deze persoon zelf mee omgaat of hoe hij zelf denkt.
Het zet hierdoor echter wel een groep mensen weg als nietsontziende geldwolven, zonder moreel kompas.
De inleiding gaat verder.
De beurscrash van 2008 wordt even benoemd. Deze was te voorspellen en geen verrassing. Gewone beleggers, die meer bij ”planet earth” horen, verloren daardoor onnodig omdat zeker 9 van de 10 zogenaamde beursexperts hier niet voor waarschuwden.
Ook wordt even de beurscrash van begin 2020 aangehaald. De Corona uitbraak en lockdowns zorgden er volgens Marije voor dat alle financiële markten tegelijk in stortten. Deze daling was echter al maanden vooraf, toen mensen bij Corona alleen nog aan een biertje dachten, aangegeven aan de volgers.
Zelfs een extra facebook advertentie eind 2019(!) was gemaakt:
Onverklaarbare bewegingen van aandelen?
De aandelenkoersen schoten daarna in 2020 en 2021 inderdaad omhoog terwijl de lockdowns er waren. Dit was wederom vooraf aangegeven aan de leden.
De achterliggende verklaring is dat de ECONOMIE en economisch nieuws) iets anders is dan de beurs. Ze hebben niet voor niets 2 verschillende namen gekregen.
Economisch kan het er slecht uitzien, of goed. En daarnaast kan het slecht gaan op de beurs.
Of goed.
Als mensen inzien dat dit redelijk los van elkaar loopt, kunnen grote verrassingen en misverstanden zoals dit fragment, worden voorkomen.
Later gaat het over volatiliteit, ofwel de beweeglijkheid van de koersen op een moment. En het zijn inderdaad de grote bewegingen die van belang zijn, maar dat geldt juist ook voor de normale particuliere belegger die zijn of haar zuurverdiende geld / vermogen heeft belegd! Een waarschuwing voor een vergrote kans op een crash, zoals de eerder afgebeelde Facebook advertentie, is dan ook zeer waardevol. Net zoals een indicatie van wanneer een langdurige stijgingsfase verwacht wordt.
Eindoordeel aflevering 1
Dus inderdaad: de ”snelle jongens” profiteren ervan om van veel geld nog meer te maken, wat moraal gezien discutabel kan zijn. Maar net zo goed zijn er hardwerkende burgers die belang hebben bij deze bewegingen.
Want geen geld verliezen tijdens een crash is er ook aan verdienen als het ware. En kunnen instappen met zuurverdiend spaargeld voorafgaand aan een stijging, kan helpen bij het vervroegen van een pensioen of wat voor invulling dan ook om het leven een rijkere invulling te kunnen geven.
En niet alleen rijk in geld opzicht.
Al met al was het wel een interessante aflevering. Mooi uitgelegd hoe de beurzen vroeger werkten en hoe het er nu aan toe gaat: Achter de schermen beelden van de beeldscherm beurzen.
MVG,
Mark Steert