Eur/Usd & Olie

Verwachting Eur/Usd & Olie

Iedere ma t/m vr, o.a.: AEX, Olie, Goud, Bitcoin

Verwachting Olieprijs 19 Oktober

Twee weken terug behandelde ik hier de Eur/Usd, die momenteel voorzichtig begint op de lopen, zoals toen werd aangegeven. Dit is nog terug te vinden op deze pagina, maar vandaag leest u hier ook de nieuwe verwachting voor de olieprijs.
In augustus zette de olieprijs een bodem neer rond de $60. Sindsdien is de koers fors opgelopen en staat het meer dan een derde hoger. Een forse opleving dus.

Onderstaande afbeelding laat zien hoe ik daar naar kijk, met behulp van de Elliott wave methode.

Verwachting Olieprijs 19 oktober
Kans op terugval is groot

Complexe Structuur

Het is geen simpele stijging qua patroon. Dat geeft gelijk aan dat het wat lastiger is om het te analyseren. Toch is er nu wel een 5-wave structuur in te vinden en zoals in voorgaande verwachtingen ook werd vermeld, is dat in principe de bedoeling van een beweging: er moeten 5 fases worden voltooid.

Daarna is een beweging klaar en mag een tegenreactie worden verwacht. Omdat de fases van de olieprijs zelf ook weer verlengd zijn, is het wat minder betrouwbaar en kan het zijn dat net een fase te snel of te laat de beweging als afgerond wordt gezien.

Toenemende Kans Op Terugval

De in mijn ogen beste manier om het koersverloop te tellen, is echter zoals hierboven. Daarbij is vorige week de fase 4 voltooid en is sindsdien de fase 5 stijging bezig. Deze zou de beweging vanaf de augustusbodem dan moeten gaan voltooien.

Het getekende Elliott trendkanaal geeft een indicatie waar de top dan verwacht mag worden: rond de bovenzijde van dit kanaal. En te zien is dat de koers daar gisteren al zeer dicht bij is gekomen! Al met al is de conclusie dus dat de stijging vanaf de augustusbodem zo goed als voltooid gezien kan worden.

Conclusie?

De kans op een terugval is dus zeker aanwezig.

Het is denk ik aan te raden om te wachten op deze terugval. Daar zullen weer handelskansen in kunnen ontstaan; zowel in de daling, als ook voor het hervatten van de opwaartse trend erna.

Daarvan zal ik jullie hier wel op de hoogte houden met een nieuwe verwachting over 2 weken. Vindt u bovenstaand verhaal echter interessant en wilt u maximaal op de hoogte blijven om niks te missen? Probeer dan eens een periode de verwachtingen via e-mail, die meerdere keren per week worden verstuurd. Daarin aandacht voor onder andere de AEX, DAX, goud en dus ook de olieprijs.

KLIK HIER VOOR MEER INFO.


Verwachting Eur/Usd 5 oktober

Vandaag is het tijd voor een nieuwe verwachting van de Eur/Usd.

Correctieve dalingen

In de vorige verwachting, die onderaan deze pagina is te vinden, gaf ik aan dat zolang de augustusbodem het zou houden de weg naar boven ingezet zou worden. De koers is daar echter onder gezakt, waardoor een nieuwe studie van de grafieken nodig was. En daarbij kom ik weer even aan met een klein stukje bijbehorende theorie, wat ik recent ook bij de olieprijs (ook hieronder te vinden!) werd gebruikt. Volgens de Elliott methode komen correctieve bewegingen altijd in 3 fases, of een variant daarop. Hieronder is dit schematisch afgebeeld.

Rechts: de dubbele abc correctie

Links is een simpele ”abc” correctiebeweging weergegeven, ook wel aangeduid als ”zigzag” correctie. Deze komt eigenlijk overeen met de wel bekende beer of bull flags uit de normale technische analyse. Echter, vaak is een correctieve beweging niet zo eenvoudig. En wat dan regelmatig voorkomt, is rechts op de afbeelding weergegeven. Daarbij worden twee abc correcties achter elkaar gevormd, met daartussen een golf ”x” die ze als het ware aan elkaar plakt. De boodschap is bij beide patronen hetzelfde; namelijk dat een beweging TEGEN de trend in wordt gevormd en dat na afronding een hervatting van de trend verwacht mag worden. Dat is de theorie.

Recent voorbeeld olieprijs

Hieronder een voorbeeld uit de praktijk, met het recente koersverloop van de olieprijs.

Dubbele abc correctie in de praktijk

Te zien is dat vanaf de top uit juli een daling werd gevormd, met inderdaad de structuur van een dubbele abc correctie. De bodem werd gezet rond de onderzijde van een evenwijdig trendkanaal en daarna werd de opwaartse trend hervat. Het minimale doel is dan de startpunt van de daling, wat ik heb aangegeven met de horizontale lijn. De koers is daar duidelijk door gebroken. En dan nu de situatie van de Eur/Usd, welke hieronder is weergegeven.

Aanzienlijke kans op bodemvorming

Ook hier is een dubbele abc correctie waar te nemen. Daarbij komt dat de koers zich momenteel ook nog eens bevindt aan de onderzijde van het bijbehorende dalende trendkanaal. Dit is het punt waar de kans op bodemvorming dus extra groot is en de correctiefase vanaf de januari top wel eens ten einde kan komen. Weet de koers op te veren dan is dat mogelijk de start van de nieuwe opwaartse fase. Een stijging boven de recente top (groene lijn) zou een extra signaal zijn dat de bodem daadwerkelijk is geplaatst en dat de opwaartse trend is hervat.

Dit zal ik uiteraard goed in de gaten blijven houden en indien u ook niets wilt missen van de situatie, kunt u zich aanmelden om 3x per week op de hoogte te worden gehouden van de situatie van de Eur/Usd, maar ook nog eens van andere markten zoals de AEX en de Bitcoin. Een maand lang kunt u voor een zeer lage prijs kennis maken met deze dienst, om maximaal op de hoogte te blijven. Meer info en aanmelden via deze link.


Verwachting Olieprijs

Op dinsdagen zal ik afwisselend de Eur/Usd en de olieprijs behandelen. Vorige week ging de aandacht uit naar de Eur/Usd, nu zal ik de olieprijs behandelen. De analyse van de Eur/Usd van vorige week staat nog steeds op deze pagina, onder de olie analyse.

Abc / zigzag

En bij deze is het weer even van belang om kort een stukje achtergrondinformatie te geven. Onderstaande afbeelding laat twee correctie patronen zien uit de Elliott wave methode.

Zigzag (L) en dubbele zigzag (R)

Links is een simpele ”abc” correctiebeweging weergegeven, ook wel aangeduid als ”zigzag” correctie. Deze komt eigenlijk overeen met de wel bekende beer of bull flags uit de normale technische analyse. Echter, vaak is een correctieve beweging niet zo eenvoudig. En wat dan regelmatig voorkomt, is rechts op de afbeelding weergegeven. Daarbij worden twee abc correcties achter elkaar gevormd, met daartussen een golf ”x” die ze als het ware aan elkaar plakt. De boodschap is bij beide patronen hetzelfde; namelijk dat een beweging TEGEN de trend in wordt gevormd en dat na afronding een hervatting van de trend verwacht mag worden.

Situatie Olieprijs

En dat brengt bij bij de situatie van de olieprijs, welke hieronder is weergegeven.

Dubbele zigzag voltooid

In mijn optiek heeft de olieprijs vanaf de top in juli zo’n dubbele zigzag correctiedaling gevormd! Er is namelijk twee maal een abc daling waar te nemen, met daartussen een fase x opleving. De boodschap is dus dat de grotere trend opwaarts is en dat op termijn een nieuwe hogere top boven die van juli mag worden verwacht. Zolang de koers zich boven de recente belangrijke bodem bevindt (aangegeven met witte horizontale steunlijn) is de koers waarschijnlijk op weg naar die hogere top.


Analyse Eur/Usd

Vandaag mijn tweede analyse op deze manier. Gisteren kon u de analyse van de AEX lezen en vandaag gaat de aandacht naar de Eur/Usd.

5-wave figuur

Eigenlijk is de kern van de Elliott wave methode dat bewegingen (of een trend) wordt opgebouwd uit 5 verschillende fasen. Nadat deze zijn afgerond, is de trend klaar en mag een tegenbeweging worden verwacht. Dat is wat van toepassing is op de situatie van de Eur/Usd. Onderstaande afbeelding laat zien hoe ik daar nu naar kijk.

Grotere trend lijkt gedraaid naar opwaarts

Wat opvalt is dat in augustus een bodem is geplaatst. De weg naar deze bodem was middels een daling uiteraard. En de laatste fase van die daling begon 30 juli en vormde een (rode) 5-wave figuur zoals ik laat zien. Eerst een eerste daling, de rode 1. Daarna een pauzering van die daling, de fase 2. Daarna een hervatting van de daling met de rode 3, gevolgd door wederom een pauze fase met de rode 4. En tot slot de laatste fase om de 5-wave af te ronden: de rode 5 daling. Zoals in de inleiding werd aangegeven is een beweging klaar nadat de 5 fases zijn afgerond. Ook hier was de daling klaar nadat deze rode 5-wave was voltooid. En wat dan interessant is: de stijging vanaf de bodem laat zich OOK zien als een voltooide rode 5-wave figuur.

Aanval op jaartop?

Dit geeft voor mij aan dat de trend vanaf de augustus bodem is gedraaid naar opwaarts. Een wat grotere opleving is wat wordt gevormd en een eerste fase daarvan (witte 1) is afgerond. Nu is zoals het lijkt een witte 2 correctiefase bezig. Bij voorkeur zou deze moeten bestaan uit 3 rode fases; een eerste daling (a), tussentijdse opleving (b) en een laatste daling (c). Het ziet ernaar uit dat de rode b tussentijdse opleving nu bezig is en dat nog een rode c daling ontbreekt. Als dit komt, is het zaak dat de koers boven de augustusbodem blijft. Een witte 3 stijging is op termijn te verwachten en deze zou de koers in ieder geval duidelijk boven de witte 1 top moeten gaan brengen. In het meest voorzichtige geval geeft dat een richtpunt van iets boven 1.19 aan, maar in een optimistisch geval is een grotere stijging gestart, die de koers boven de top van dit jaar rond 1.235 gaat brengen. Zolang de augustusbodem niet wordt doorbroken, ga ik er dus vanuit dat de grotere trend opwaarts is en dat is het belangrijkste. Maar de korte termijn trend geeft nog ruimte voor een rode c daling eerst voordat de stijging daadwerkelijk hervat gaat worden.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment