AEX Analyse 12 Oktober

Vorige week gaf ik aan dat het verstandig was om even niets te doen, helaas geldt ook voor nu dezelfde boodschap. Toch denk ik dat onderstaand verhaal interessant kan zijn om even door te nemen.

Vorige week leek het nog redelijk duidelijk. De AEX had volgens mij een 5-wave stijging afgerond. En na afronding van zo’n beweging, volgt een normale correctiefase. Onderstaande grafiek stond erbij, met een voorbeeld van zo’n correctiefase.

Elliott Wave AEX 5 okt
AEX VORIGE WEEK

De belangrijkste boodschap was:

”De huidige correctie/consolidatie geeft dus uiteindelijk een kans om daar op in te spelen. De correctiefase zelf echter is iets om te laten voor wat het is.”


Met andere woorden: even geen posities innemen. En dat is met een reden. Wanneer de situatie niet echt duidelijk is en er slechts een vermoeden is van een mogelijk scenario, dan is het aan te raden om af te wachten of de markt zich aan het eerste deel van deze verwachting houdt.

Simpel gezegd: eerst moet beweging X plaatsvinden, pas dan is duidelijk dat het patroon bezig is en wordt het betrouwbaar. In het bovenstaande geval van de AEX van vorige week, was de beweging X waarop gewacht moest worden voor betrouwbaarheid, de ingetekende dalingsfase.

Pas wanneer die was gekomen, zou de situatie duidelijk en betrouwbaar genoeg worden om posities op in te nemen.

Deze is duidelijk niet gekomen, waarmee een ander scenario weer naar boven komt. Dit scenario had ik een week of 2 zelfs als voorkeursscenario en staat hieronder afgebeeld.

Elliott Wave AEX 12 Oktober
AEX NU

In dit scenario is de 5-wave stijging nog niet afgerond en was de recente correctie niet meer dan een golf 4 binnen een 5-wave. Wat mij van dit scenario af haalde, was de omvang van de correctie.

Mocht de koers de komende handelsdagen doorstijgen tot boven de golf 3 top (580 zone), dan is dit scenario inderdaad gaande. De DAX heeft overigens al de golf 3 top doorbroken en lijkt daarmee aan te geven dat dit scenario het inderdaad is.

En het is voor nu allemaal niet meer bruikbaar helaas. Het betrouwbaarste deel van de stijging is geweest. Echter, als de AEX ook boven de golf 3 top uitkomt, is dat een ZEER belangrijke les voor mij en dat zal ik zeker kunnen toepassen bij toekomstige analyses: de omvang van de golven is niet zo belangrijk.

Wellicht is dat wat technisch en ingewikkeld allemaal, maar het belangrijkst is dus dat er vanuit Elliott oogpunt momenteel geen duidelijke / betrouwbare kortere termijn verwachting over de AEX gegeven kan worden.

Zeer vervelend, maar de duidelijkheid komt vanzelf weer terug. En ondertussen zijn er andere markten waar kansen zijn, wat ik in de reguliere e-mail updates behandel.

Probeer gratis en vrijblijvend 2 weken gratis deze updates en daarna betaald u ook slechts €14,95 per maand, zonder automatische verlenging.

Aanmelden daarvoor kan via deze link.

Add a Comment

You must be logged in to post a comment