AEX Analyse 14 December

Deze weekend-analyse zal anders zijn dan gebruikelijk; dit keer zal ik de langere termijn verwachting voor de AEX behandelen.

In de weekend-analyse van vorige week gaf ik aan dat de AEX mogelijk met een nieuwe opwaartse fase was gestart en dat er hogere koersen verwacht konden worden. Onderstaande afbeelding stond daarbij afgebeeld.

Elliott Wave aex 7 dec 2019
AEX VORIGE WEEK

En in principe is het waar dat het koersverloop zich redelijk volgens dit plan ontvouwt. Toch houdt het niet over qua duidelijkheid en daarom kies ik er nu voor om de belangrijke langere termijn telling eens te behandelen.
Zoals waarschijnlijk bekend zal zijn, stelt de Elliott Wave methode dat beurskoersen zich in vaste patronen vormen. Deze patronen komen op kleine en op grotere schaal voor, maar zijn in principe vergelijkbaar.

De theorie

Eerst begin ik met het stukje Elliott theorie wat van toepassing is op de langere termijn telling van de AEX. Onderstaande afbeelding laat de schematische weergave zien van het betreffende patroon.

Elliottwave irregular correctie
THEORETISCHE WEERGAVE HUIDIGE CORRECTIEPATROON

Eerst wordt er een (tijdelijke) top geplaatst, als eind van een trendgolf. Daarna start een correctiefase. De afbeelding laat zien dat dit correctiepatroon eerst een eerste dalingsfase kent, golf a. Daarna een tussentijdse golf b stijging.

Deze golf b zet dan wel een hogere top neer dan de top van de trendgolf, maar toch is het onderdeel van de correctie! En dus geen hervatting van de opwaartse trend! Dat is zeer belangrijk om te onthouden.

Want na de b stijging, komt de tweede dalingsfase van de correctie. De golf c. En deze moet de koers richting of onder het punt brengen waar de golf a daling eerst kwam. En DAN is de correctie afgerond en kan weer opwaarts worden gekeken en mag een hervatting van de oorspronkelijke trend worden verwacht. Tot zover de theorie. Nu hieronder een recent kortere termijn voorbeeld van dit patroon op de AEX, dat eerder dit jaar werd gevormd.

De praktijk

Irregular correctie aex 2019
HET CORRECTIEPATROON EERDER DIT JAAR OP DE AEX

Het belangrijkste om te begrijpen is dat de koers bij de Elliott Wave methode in een correctie kan zitten, maar toch een nieuwe hogere top zet. Vanuit normaal technisch analyse oogpunt is zo’n doorbraak van de voorgaande top juist een signaal dat de opwaartse trend is hervat.

Vanuit Elliott is zo’n doorbraak, bij dit patroon tenminste, juist tijdelijk. En zo zette de AEX in de zomer een top ruim boven de april top. Maar toch kwam eerst een vervolg van de correctie, met de golf c daling. Te zien is dat deze inderdaad eindigde min of meer op het niveau waar de golf a bodem ook werd geplaatst.

En pas na de golf c daling, die in augustus eindigde, kon weer opwaarts worden gekeken! Tot zover dit voorbeeld en dan nu hieronder ditzelfde patroon, zoals het volgens mijn analyse gevormd wordt ook op grotere schaal op de AEX.

Elliott wave aex 14 dec 2019
PATROON MIST NOG DE GOLF C DALING!

In juli 2018 werd een top gezet, waarna de correctiefase begon. In december vorig jaar werd de eerste dalingsfase golf a afgerond op ongeveer 470. Sindsdien is de tussentijdse golf b stijging bezig.

En zoals u nu waarschijnlijk doorheeft, is het feit dat de julitop van vorig jaar is doorbroken geen teken dat de opwaartse trend echt weer is hervat. De golf c daling mist namelijk nog.

En gebaseerd op de theorie, mag daarmee een daling worden verwacht naar het niveau waar de golf a bodem vorig jaar werd geplaatst; rond de 470. Zodra de AEX daar is aangekomen, kan weer worden uitgekeken naar echt vervolg van de opwaartse trend! Maar nu dus zeker niet.

Het is in ieder geval een interessante fase en voor de ontvangers van de e-mail analyses hou ik de situatie natuurlijk scherp in de gaten. Het is nu eerst kijken wanneer de eerste signalen van een geplaatste golf b top er zijn.

Daarna kan de daling naar de 470 goede handelskansen opleveren! Zorg ervoor dat u ook op de hoogte blijft en daarvan kan profiteren. Meld u daarom ook aan.

Meer info en aanmelden via deze link.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment